Reflection Letters

Reflektionsbrev

share on facebook

Månadens provokation:

Vi tillbringar för lite tid i naturen

Vi vet att vi är en del i något större. Vi lever här tillsammans med träd, blommor och djur. Vi lever här på vår planet med solen, månen, himlen och med oändliga föreställningar om helheten och hur allt hänger samman. Vi vet att vi är en del av helheten, även om vi emellanåt glömmer bort det. De flesta av oss mår dock bra när vi tillbringar tid i naturen.

 
 

Hur kommer det sig då att vi inte tar oss tid att vara mer ute i naturen? Jag gör det kanske du tänker. Det är ju bra och samtidigt är vi många som inte gör det. Vi sitter på kontoret eller i bilen. Vi tittar på TV eller spelar ett dataspel. Vi kanske till och med spenderar mer tid med våra smartphones än vi tillbringar med vänner eller kollegor ute i naturen. Varför är det så? Vi kanske accepterar det som en del i vår moderna livsstil.

 
 

Risken är då överhängande att vi förlorar förståelsen för att vi är en del i något större och hur viktigt det är för oss att uppleva denna känsla av samhörighet.

 
 

När tog du senast en promenad i skogen eller vandrade i bergen med din familj, vänner eller kollegor? Hur ofta gör du det? Hur värdefullt anser du det vara för ditt välbefinnande? När tillbringade du senast tid med dig själv eller med en god vän på sjön? Hur kändes det när du gjorde det? När spenderade du senast tid med din älskade för att ta hand om trädgården? När åt du senast potatis som du odlat själv?

 
 

Urbaniseringen leder till många positiva saker och samtidigt riskerar vi att gå miste om närheten till naturen. Vi behöver denna närhet för att kunna klara av det dagliga livet i våra storstäder.

 
 
 

Vi behöver finna vägar hur vi ska balansera storstadslivet med närheten till naturen utan stress. Hur kan vi få en bra balans mellan stad och natur utan stress eller rädslor? Detta borde vara en del i modern ledarutveckling, och det är det på vissa håll.

 
 

Största utmaningen är att inte ta staden med oss till naturen, utan att ta med naturen in till staden när vi kommer tillbaka. Att ta med naturen in till staden kommer att hjälpa oss ledare att arbeta för ett hållbart och utvecklande samhälle, en arbetsplats med konstruktiva relationer och goda relationer med familj och vänner.

 
 

Så låt oss reflektera. Hur mycket tid tillbringar vi i naturen och vad tycker vi om det?

 
 

Vad vill vi se mer av när det gäller naturen?

 
 

Vad hindrar oss från att tillbringa mer tid i naturen om det är vad vi vill och vet att vi mår bra av?

 
 

Dela gärna med dig av dina reflektioner till mig direkt eller på Facebook

 
 

Bästa hälsningar

Hans

 

Hans Åkerblom
Skapare av Lots®
VD, Scandinavian Leadership
Mobiltfn: +46705136602
e-post: hans@scandinavianleadership.com
www.scandinavianleadership.com

 
 

Månadens rekommendation:

 

För en tid sedan hade jag förmånen att processleda tillsammans med Bill Plotkin i Tarrytown, New York. Han har skrivit en bok om vår relation till nature. “Nature and the Human Soul – Cultivating Wholeness and Community in a Fragmented World”, New world library; member of Green Press Initiative.