Reflection Letters

Reflektionsbrev

share on facebook

Månadens provokation:

”Jag presterar bättre i sällskap med de bästa.”


Det är min personliga erfarenhet att jag presterar bättre när jag umgås med ”de bästa". De utmanar mig och de visar hur det kan göras på ett bättre sätt än vad jag är van vid, både personligt och professionellt. Jag inspirerar mig själv och fokuserar i denna miljö och det leder till bättre resultat och bättre humör jämfört med hur det brukar vara. Det behöver dock göras med en ärlig, inkluderande och respektfull attityd och beteende, både i mitt personliga och i mitt professionella liv. Det gäller för mina personliga relationer med mina nära och kära och vänner, och under fritidsaktiviteterna med dem såsom golf, inlinesåkning, skidåkning och vandring.


Detsamma gäller för mina professionella relationer inom ledarskap och processledning. Jag blir inspirerad av att umgås med ”de bästa". Jag växer när jag ser deras ledaregenskaper och när de lyckas skaffa och processleda de mest fantastiska och utmanande uppdrag. Hade jag varit konsult skulle jag troligen ha upplevt detsamma genom att umgås med ”den bästa” konsulten. Jag kan dock bara fullt ut relatera till yrket jag har just nu. Om jag byter yrke kommer jag naturligtvis att inkludera nya relationer. Ja, vi kanske har samma åsikt: Det känns otroligt bra att vara omgiven av personliga och professionella relationer som är "de bästa". Samtidigt vet vi att alla våra privata och professionella relationer inte alltid inspirerar oss att prestera bättre!? Varför? Vi kan lära oss av dem också om vi vill. De kan representera en sida hos oss själva som vi förnekar och projicerar på andra. Det kan också vara ett sätt att skydda oss själva. Hur som helst så ger de oss en möjlighet att reflektera och lära.


Låt oss reflektera över detta som en första reflektion för 2013. Du hittar alla reflektionsbrev som publicerats under de senaste 10 åren på www.scandinavianleadership.com. Vissa av dem är nu också en del i certifieringsprogrammet för att bli processledare i Lots®.


Vad har du för erfarenheter? När och varför presterar du som bäst? Under åren har jag lyssnat på vintersportkommentatorerna på TV och även där finns mönster för framgång som ligger i linje med månadens provokation. För er som följer med i vintersporten, var skulle Cologna, Nortug, Legkov och Hellner vara utan varandra? Dessa elitidrottare tävlar mot varandra under hela vintern. De utmanar varandra att träna och förnya sitt sätt att träna så att de kan bli ännu bättre och lyckas ännu bättre på tävlingarna.


Vilka, förutom vi själva, skapar förutsättningarna att prestera det bästa vi kan? Vilka är de bästa att omge oss med? Enligt min personliga erfarenhet är det dem som infriar sina löften och levererar. De lovar, utför och levererar resultat. Många framhäver gärna hur bra de är och hur mycket erfarenhet de har, men det betyder inte nödvändigtvis att de är de bästa att omge oss med även om vi emellanåt har kommit att tro på dem. Levererar de?

Vi kan leta efter det ”bästa" inom alla områden i vårt liv. Låt oss titta på några exempel från vårt professionella liv. Se dessa som stimulans för att hitta dina egna "bästa".
 

 • Operera med den bästa kirurgen.
 • Driva hotellverksamheten med den bästa hotelldirektören.
 • Vara i samma lärarlag som den bästa läraren.
 • Konstruera/bygga nya hus med de bästa snickarna.
 • Spela i samma band med den bästa musikern.
 • Spendera tid med den bästa säljaren som resulterar i en fullbokad kalender.
 • Vara kreativ genom att tillbringa tid med de bästa i att tänka nytt.
 • Att bli skicklig i att städa hus och lägenheter med de bästa.
 • Spendera tid med den bästa eleven på min skola hjälper mig att prestera mitt bästa.
 • Förbättra mina processledarfärdigheter genom att tillbringa tid med de bästa.
 • Ha en fullbokad kalender genom att tillbringa tid med de bästa i att skaffa uppdrag.


Låt oss lägga till våra egna exempel till listan.

"De bästa" vi söker efter ska vara de som har en positiv inverkan på vår värld, dvs. gör den lite bättre. Vi kan naturligtvis göra en lista över "de bästa" inom andra områden, t.ex. de som lurar andra, projicerar sina tillkortakommanden på andra, girighet, manipulation med mera. Det är dock inte syftet med detta reflektionsbrev eller vad vi vill uppnå. Vi tror på vikten av att vara tillsammans med och lyssna på sådana som är bra för oss och andra.


När vi slutar leta efter "de bästa" riskerar vi att bli gamla i vårt sätt att tänka och agera och det begränsar vår potential i vår verksamhet men också personligen. Att sluta leta efter "de bästa" kan också bero på vår egen inställning till vår professionella karriär. Vi kanske inte gillar det yrke vi har och vill inte satsa mer på det just nu. Det kan också vara ett bra resultat av våra reflektioner. Frågan från en annan vinkel: om jag har möjlighet att arbeta med ”de bästa”, varför väljer jag att arbeta med dem som inte tillhör denna grupp? Är det mindre utmanande att jämföra sig med medelmåttorna eller är det rädsla för att inte kunna jämföras med de bästa?

Utmana dig själv att se var och hur du kan ansluta dig till "de bästa". Du kanske inte alltid kan komma dit, men dina chanser ökar ju högre du sätter din jämförelsestandard.

Jag uppskattar mycket att få respons på mina reflektionsbrev. Det hjälper mig att öka min egen medvetenhet. Jag har märkt under åren att ni ibland föredrar en personlig dialog om känsliga frågor. Kontakta mig gärna direkt på hans@scandinavianleadership.com.


Vi är nu tusentals människor i mer än 60 länder som reflekterar tillsammans, och jag hoppas att du tycker att dessa reflektionsbrev ger positiv energi i din egen utveckling. 


Månadens rekommendation

Watch this film on the impact of the space program. The payoff from the space program is not in finding life outside Earth. We came to understand that we did it in order to get an Outside-in perspective of ourselves. This is like “music to our ears” for us working with Lots®!!!

Key words or reflections you will hear in the film are: the over-view effect, outside-in view of ourselves, spaceship earth, oneness, living reality – evolution, cognitive shift, one species – one destiny, basic world view – who we are, sustainable future, working together towards common goals.


Du är välkommen att dela med dig av dina personliga reaktioner och reflektioner. Låt mig också veta om jag kan publicera dina synpunkter på vår hemsida.
http://www.overviewthemovie.com/#!/watch/


Jag rekommenderar också, ännu en gång, att se den animerade filmen The empatisk civilisation av Jeremy Rifkin. Det vi har berört i detta reflektionsbrev har fått ett namn i den här filmen. Mirror neurons. Om du redan sett den, se den gärna igen. http://www.youtube.com/watch?v=l7AWnfFRc7g


Jag önskar er alla en framgångsrik start på 2013!

Med varma hälsningar
 

Hans
Vid denna tid på året, en hängiven vintersportfantast. ;)